Protetik – Tandersättning

Om du har skadade eller på annat sätt dåliga tänder eller förlorat en, fler eller alla tänder och önskar ersätta dom finns det olika alternativ till behandlingar. Nedan följer en översikt av alternativen.

Fastsittande tänder

Om Du har egna tänder kvar som är skadade eller trasig på något sätt så att det krävs åtgärder för att få bra en bra funktion samt fin estetik i munnen så utförs det protetiska arbetet genom att tandläkaren preparerar tänderna (slipar och formar om tändern) och därefter tas avtryck på de preparerade tänderna, avtrycket lämnas till tandtekniker som framställer de nya tänderna som kronor eller broar som sedan cementeras fast på de egna stöd tänderna.

Om Du saknar egna tänder delvis eller helt, då kan vi ersätta dom genom att i käkbenet operaera in titanfixturer som vi bygger kronor eller broar på beroende på hur många tänder som saknas och som ska ersättas.

I en helt tandlös käke där man gör en hel implantatbro sätter man ej in en titanskruv för varje tand utan vanligast är att vi installerar 6 st i en överkäke och 4 st i underkäken och på dessa förankrar vi en sammanbunden bro med totalt ca 12 tänder på i varje käke.

Kronor och broar kan tillverkas av olika material, det vanligaste är titan eller guld i kombination med porslin eller helkeramiska material. Hela implantatbroar tillverkas oftast i titan och akryl men går även att göras i porslin istället för akryl.

En krona eller bro kräver samma skötsel som resten av din mun, vilket innebär noggran rengöring morgon och kväll. Vi ger Dig hygienråd om hur Du ska sköta dina nya tänder och vi rekommenderar också att Du efter avslutad behandling hos oss regelbundet besöker en tandhygienist.

Vår klinik har lång erfarenhet av implantatbehandlingar och har moderniserat och utvecklat metoden så behandlingstiden blivit kortare. Vid individuellt passande fall kan vi vid samma tillfälle extrahera dina dåliga tänder, installera titanfixturerna samt ta avtryck för implantatbron och de nya tänderna kan vara färdiga inom 3 veckor.

Avtagbara tänder

Behandlingen inleds med att ett avtryck tas i munnen, tandteknikern framställer protesen utifrån Dina individuella förutsättningar.

  1. Delprotes ersätter delvis tandlöshet och den består av en metallkonstruktion som stomme och på den akryl som ersättning för tandkött och tänder, den fäster på intillsittande egna friska tänder men protesen är avtagbar.
  2. Helprotes görs när man saknar alla tänder i en eller båda käkarna, protesen görs vanligtvis i akryl, helprotesen sitter ej fast utan fäster genom egna muskler i munnen samt sug mot gommen.

En avtagbar protes tar oftast tid att vänja sig vid och kan inledningsvis orsaka smärta i munnen samt tryck och skavsår. Vi kontrollerar tuggfunktion och justerar protesen vid behov.

En protes sköts genom noggran rengöring med en mjuk tandborste morgon och kväll och Du ska även borsta på slemhinnan i munnen.

Hos oss betyder orden vård, omsorg och omtanke något i verkligheten också

Ring oss eller boka en tid online

KONTAKTA OSS

Har du en fråga du vill ha svar på?
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Namn
Välj Klinik