Tandspricka

De flesta människor har sprickor i sina tänder. De orsakar för de mesta inga besvär men ibland kan de orsaka tandförlust eller tandvärk. Orsaker till tandsprickor kan vara att man tuggat på hård mat, tandgnissling, ätit varm och kall mat men det är även en naturlig del när du åldras.

 

Sprickan i tanden kan orsaka tandfrakturer/tandförluster, tandvärk och ibland tandinfektioner. När en spricka uppstår bör du omgående söka tandläkare akut för behandling för att undvika ytterligare skador. Det kan bli karies i en tand som frakturerat vilket kan leda till att tanden behövs rotfyllas. Om en stor bit av tanden försvinner kan tanden behöva en krona. Vid stor spricka kan tanden behövas dras ut och ersättningar som man då kan göra är tandbrygga/tandbro alternativt implantat.

En spricka i en tand läker aldrig ut av sig själv men kan oftast lagas av tandläkaren. Antingen genom en lagning eller en krona.

Vi rekommenderar därför att söka tandläkare omgående vid tandspricka/tandfraktur.

Har du en sprucken eller skadad tand? Kontakta oss för hjälp.

Anledningar till att en tand fått spricka

En spricka i tanden kan uppstå:
– Av trycket från tandgnissling/tandpressning
– På grund av stora fyllningar som försvagar tanden
– När du tuggar eller biter på hård eller seg mat (is, nötter, segt godis)
– Vid stötar mot ansikte och mun (bilolyckor, idrottsskador eller fall)
– Plötslig temperaturväxling i munnen (när du ätit något mycket varmt följt av att du försöker kyla ned munnen med någonting väldigt kallt)

Typer av sprickor i tanden

En spricka i tanden kan förekomma på följande sätt:
–Små sprickor orsakar oftast ingen smärta och behöver ingen typ av behandling.
– En sprucken tandspets förekommer vanligtvis kring fyllningar. De brukar inte påverka tandens pulpa och därmed gör de sällan ont.
– En spricka som går in under tandköttet kan förekomma vid en lodrät spricka på tanden. En tand med en lodrät spricka som ännu inte nått tandköttet går vanligtvis att rädda och återställa. Sträcker sig sprickan däremot djupt under tandköttskanten finns det en risk att tanden kan behövas dras ut. En längsfraktur är då tanden spruckit i två delar. Vid en sådan omfattande spricka är det ovanligt att tanden går att rädda, i sällsynta fall kan tandläkare rädda en del av den.
– En lodrät rotfraktur börjar alldeles under tandköttskanten och rör sig uppåt. Den innebär oftast inga besvär så länge inte tanden blivit infekterad. I många fall behöver tanden dras ut på grund av infektionen. Inte alltid har man värk men en svullnad kan uppstå i tandköttet eller i kinden om infektionen har spritt sig.

Symptom för en spricka i tanden

En spricka i tanden innebär inte alltid några symptom. När de väl uppstår symptom är det vanligt med:
– Smärta när du tuggar eller biter på tanden. Behöver inte alltid göra ont utan kanske bara då man biter på stället med sprickan.
– Känslighet mot värme, kyla eller sötma
– Smärta som kommer och går
– En svullnad i tandköttet kring den skadade tanden

Behandling för tandspricka

Behandlingen för en spricka i tanden beror på hur stor sprickan ärsamt djupet. Var i tanden sprickan sitter, dina symptom och om sprickan går under tandköttskanten eller in i nerven. Beroende på din situation kan en tandläkare rekommendera följande behandlingar:
– En tandfyllning med ett plast- eller porslinsmaterial som fyller igen sprickan i tanden och återställer dess utseende och funktion. Amalgam som tandfyllningsmaterial används inte längre.
– En krona, gjord av porslin eller metallkeramik. Tanden borras för att kunna fästa kronan. Avtryck tas som skickas till tandtekniker. Kronancementeras ovanpå den skadade tandkronan.
– En rotfyllninggenomförs vid en omfattande spricka där nerven i tanden(pulpan) har blivit påverkad. Den skadade pulpan filas upp antingen med små handfilar eller en liten maskin som filar och pulpan ersätts med ett gummimaterial(guttaperka) som förhindrar att tanden blir infekterad och symptom uppstår.
– En tandextraktion. Vid en allvarlig spricka där sprickan delat tanden i två eller fler delar kan en tand behövas dras ut.

Har du en spricka i tanden?

Kontakta i så fall Tandkliniken Söder omgående så undersöker vi dina tänder och återställer ditt leende till vad det var. Tandkliniken Söder använder den senaste tekniken och nyaste materialet för att kunna erbjuda dig den allra bästa tandvården, skräddarsydd för just dig och dina behov. Vi använder oss av svenska dentallaboratorier och svenska dentala material.

 

Hos oss betyder orden vård, omsorg och omtanke något i verkligheten också

Ring oss eller boka en tid online

KONTAKTA OSS

Har du en fråga du vill ha svar på?
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Namn
Välj Klinik