Om du söker akut tandvård och lider av svår tandvärk ska du kontakta oss och boka en tid så snart som möjligt så vi kan ge dig behandling. Det blir ofta inte bättre av att du väntar.

 

 

En pågående tandinfektion orsakar oftast tandvärk!

Den vanligaste orsaken till tandvärk är att nerven blivit inflammerad eller infekterad genom till exempel ett hål, lagningar eller fyllningar som ligger för nära nerven, sprickor, etc. Du kan även ha en pågående tandinflammation/infektion utan att känna några som helst symptom. För att minska riskerna för allvarlig infektion så bör du behandla tanden så snart som möjligt. Ju längre du väntar, desto värre kan det bli.

Symptom vid tandvärk

En öm eller bultande tand är ett av de första tecknen på att något är fel. Behandlar man inte tanden ökar riskerna för att tanden går förlorad. Värken kan resultera i kraftig smärta, rodnad, svullnad och hög feber som indikerar att din kropp försöker bekämpa infektionen. Du kanske också märker av en dålig smak i munnen eller dåligt andetag som inte försvinner trots att du borstar tänderna eller sköljer munnen med mun skölj. I vissa fall kan infektionen bero på en trasig tand, men infektioner kan ofta bli oupptäckta då de sitter djupt i tandens kärna, utan några yttre tecken annat än smärta och svullnad.

Följande symptom kan leda till en tandinfektion:

  • Bultande smärta i tanden, käken eller nacken
  • Svullnad i kinden
  • Känslighet mot hett eller kallt
  • Tryckrelaterad känslighet
  • Feber
  • Svullna lymfkörtlar i nacken

Om du har både feber och svullnad eller om du har problem med att andas eller svälja, ska du omedelbart söka vård. Detta är ett tecken på en allvarlig infektion som kan ha spridit sig till din käke och närliggande områden. I det här läget bör du söka vård genast. Kontakta oss för en akuttid om så är fallet.